Reklama
 
Blog | Radek Hübl

Tanec s dinosauřím mládětem

Byla uzavřena dohoda o vzniku vlády. Je ale skutečně dohodnuta?

 

31.5. ODS, TOP 09 a VV se sešli na společném jednání. Pan John prohlásil, že mu již nevadí pan Kalousek, neboť ho volilo hodně lidí. Pan Nečas řekl o panu Johnovi, že je „takové dinosauří mládě“.

Pan kníže prohlásil, že se nehodlá stát premiérem a že: „Pan Nečas je ten správný muž.“

Reklama

Po  „vymřelých dinosaurech zbyli ptáci“, vysvětloval  také šéf VV Radek John, proč je pro ně dinosauří ODS najednou přijatelným partnerem.

Předseda VV také sdělil prezidentovi během jeho jednání z předsedy stran, že jediná možná varianta pro jeho stranu je koalice ODS, TOP 09 a VV.

 

1.června – Místopředseda V Bárta prohlašuje předchozí večer při TV debatě s panem Kalouskem, že jsou VV připraveni i na možnost pouhé tolerance vlády ODS a TOP 09. Debata probíhala v napětí a pan Bárta mimo jiné označil TOP 09 za „ultrapravicovou stranu.“

Tohoto dne prohlásil za možnost variantu pouhé tolerance i předseda John.

Pan kníže vyjádřil přání, aby se VV naučili chovat zdvořileji a takové informace nejprve sdělili ostatním stranám a ne veřejnosti. Ostatně již před volbami se netajil názorem, že má lepší vztah „k domům veřejným.“

„Ráno jsem si něco myslela, ale teď si myslím něco jiného. Takže to raději necháme na zítra, třeba ještě změním názor,“ odpověděla místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake na otázku, kterou variantu koaličního uspořádání preferuje.

 

2.června – předsedové ODS, TOP a VV se chtějí „za každou cenu dohodnout“ .“ Jednání bylo vstřícné, přátelské a rychle jsme došli k dohodě,“ popsal ho šéf TOP 09 K. Schwarzenberg. Vzápětí jejich společné prohlášení ale doplňuje výrok místopředsedy  VV Bárty : „Z toho prohlášení, které jsme podepsali, se nedají dělat jakékoliv závěry o tom, zda koalice bude, nebo nebude.“

„Pokud by záleželo jen na dohodě s TOP 09, tak to v ekonomice stihneme do konce týdne. S Věcmi veřejnými to ale bude delší,“ řekl také toho dne HN hlavní ekonomický vyjednavač ODS Martin Kocourek.

 

3.června – přepokládá se, že premiérem bude pan Nečas, ministrem zahraničí pan kníže a ministrem vnitra pan John. Shoda už panuje nad sloučením například resortu zemědělství s resortem životního prostředí. Řešit se ještě bude ministerstvo financí, o které má zájem ODS i TOP 09, jmenovitě pan Kalousek.

Prezident však Nečase premiérem nejmenoval. Nečas však stále očekává, že nová vláda s TOP 09 i Věcmi veřejnými by mohla být dojednána do měsíce, včetně jejího personálního složení.

Kdo ví, co bude dál? Možná jeden majitel bezpečnostní firmy. Možná jeden zbrojař. Možná jeden zastupitel Prahy 10. Ale občané a zřejmě i prezident to doposud nevědí.

 

Dvěma velmi rozdílným stranám v Británii trvalo pár dnů, než se dohodly na vládě.

 

Informace čerpány z lidovky.cz, idnes.cz, ihned.cz, respekt.ihned.cz